پیشرفت تکنولوژی تاثیر بسزایی در طراحی داخلی ساختمان ها داشته است. فناوری های جدید موجب ظهور سبک های نوین و روش های ساخت بسیار متفاوتی شده که با سبک زندگی امروزی سازگارتر می باشند. به علاوه، این سبک ها و روش ها به لحاظ زمان و هزینه نیز به صرفه تر هستند.
تکنولوژی های پیشرفته امروزی به کمک اصول مهندسی و ساخت و ساز، به نوعی مفهوم طراحی داخلی را تغییر داده اند. آمادگی نسل جدید در پذیرش تکنیک های نوین مهندسی نیز موجب گسترش سریع این روش ها در معماری شد. استفاده از تکنولوژی روز در معماری، تحول عظیمی را در جنبه های مختلف طراحی ساختمان های جدید و پروژه های بازسازی ایجاد کرده اند. در ادامه با سبکهای مختلف طراحی داخلی نوین و تاثیری که پیشرفت تکنولوژی در پیدایش آنها داشته، آشنا خواهید شد.
آنچه در ادامه می خوانید:
سبکهای مختلف طراحی داخلی
طراحی داخلی اگرچه بسیار جذاب و هیجان انگیز است، پیچیدگی ها و چالش های خود را نیز دارد. این صنعت در دهه های اخیر با دستاوردهای پیشرفته تکنولوژی آمیخته شده و روز به روز در حال تغییر است. این سبک ها شامل طراحی داخلی مینیمالیستی، مدرن، معاصر، صنعتی و … هستند. سبک High Tech را نیز میتوان جدیدترین سبک متاثر از پیشرفت فناوری دانست.
کارشناسان معماری و طراحی، باید بتوانند بهترین روش ساخت ویلا، آپارتمان و یا سایر ساختمان های اداری، تجاری و صنعتی را شناسایی کنند، برای این منظور در کنار تسلط بر ویژگی های هر سبک، لازم است با تکنولوژی های مرتبط دیگر همچون سیستم های هوشمند، واقعیت مجازی و نرم افزار های مختلف معماری آشنایی داشته باشند.
دکوراسیون داخلی خانه های مدرن
طراحی مدرن یک سبک طراحی داخلی است که ریشه در مدرنیسم دارد. نکات مهم در طراحی داخلی خانه های مدرن همواره باید مورد توجه معماران قرار گیرند. اغلب، سبک معماری مدرن با طراحی به سبک معاصر اشتباه گرفته می شود. دکوراسیون داخلی خانه های مدرن به زیبایی شناسی یک لحظه تاریخی خاص اشاره دارد. در حالی که طراحی معاصر به سبک های در حال تکامل فعلی اشاره دارد. برخلاف سبک معاصر که هیچ فلسفه خاصی را دنبال نمی کند، طراحی سبک مدرن بر این باور متمرکز است که فرم باید با عملکرد ترکیب شود. نمای کاملاً سفید مینیمالیسم، صنعت گرایی و فضای داخلی اسکاندیناویایی و … همگی متاثر از طراحی داخلی مدرن هستند.
سبک High Tech
در دهه 1970 در دوره پست مدرنیسم، نورمن فاستر و ریچارد راجرز سبک High Tech را به دنیا معرفی کردند. در طراحی داخلی High Tech به جای مصالح سنتی زبر و سنگین از مواد سبک و سطوح شفاف استفاده میشود. در این سبک معمولاً چهارچوب فولادی ساختمان ها قابل مشاهده است. همچنین، در طراحی آنها از رنگ های روشن استفاده شده و نمای صاف و غیر قابل نفوذ و در عین حال انعطاف پذیری را از خود به نمایش میگذارند.
اساس این سبک از طراحی داخلی بر پایه محبوبیت، سینما و ادبیات علمی تخیلی و معرفی مواد فوق مدرن بنا نهاده شده است. همه چیز در این سبک فوق مدرن و کاربردی است و روی هر عنصر تا ریزترین جزئیات آن کار شده است. ویژگی کلیدی سبک های تک، استفاده موثر از فضا و تزیین کمتر است. ظاهر پیشرفته ساختمان های طراحی شده به این سبک با خطوط تیز و واضح و فراوانی عناصر شیشه ای و فلزی متمایز شده است. سقف ها، دیوارها، کف ها، راه پله ها، پنجره ها و درها در سبک High Tech همگی با در نظر گرفتن تکنولوژی طراحی شده اند.
طراحی داخلی به سبک در عین حال که از ساختارهای معمولی ساختمان های صنعتی استفاده می کند، با زیبایی شناسی فوق مدرن مطابقت دارد. مفهوم اصلی این سبک مانند سبک مدرن این است که همه چیز باید کاربردی و مفید باشد. سبک های تک، معمولاً برای فضاهای بزرگ استفاده میشوند. با این حال، حتی اگر برای طراحی اتاق های کوچک نیز از آن استفاده کنید، فضای شما را به لحاظ بصری توسعه خواهد داد.
دکوراسیون داخلی به سبک High Tech
برای انتخاب مبلمان در سبک High Tech، در حالت ایده آل باید از نمونه های براق، سبک و لمینت استفاده شود. دیوارهای ساده، قفسه ها، پایه های تلویزیون و کابینت های براق، دکوراسیون این سبک را تکمیل میکنند. همچنین، میتوانید برای تزئین مبلمان مانند قفسهها، میزهای قهوهخوری، کابینتهای تلویزیون و … از کروم و شیشه استفاده کنید.
در این سبک از طراحی داخلی، استفاده از صندلی های پلاستیکی یا صندلی های راحتی در ناهار خوری، حتی انواع نیمه شفاف آنها، قابل قبول است. به علاوه، اضافه کردن چند مبلمان با اشکال غیر عادی، یک دکوراسیون داخلی عالی ایجاد میکند. می توانید از یک صندلی عجیب و غریب و منحصر به فرد، یک میز قهوه بی نظیر و … استفاده کنید.
استفاده از تکنولوژی هوشمند در طراحی و بازسازی ساختمان ها
اضافه کردن سیستم پیشرفته و مدرن هوشمند به تنهایی می تواند مالکان را برای بازسازی منازل و املاک شان ترغیب کند. استفاده از این فناوری در طراحی ویلا و منزل، کیفیت و سطح ملک شما را به طرز چشمگیری ارتقا می دهد. با این حال بهتر است، اضافه کردن این ویژگی را به زمان بازسازی موکول کنید تا در هزینه ها نیز صرفه جویی کرده باشید.
به عنوان مثال، این فناوری به شما کمک می کند تا بتوانید از راه دور و حتی با گوشی همراه هوشمند یا دستیار صوتی خود روشنایی منزل خود را کنترل کنید. به این ترتیب میتوانید پیش از ورود به خانه چراغ را روشن کنید تا دیگر نگران بازگشت به خانه تاریک نباشید. همچنین در صورتی که در زمان خروج از منزل فراموش کرده باشید برخی از چراغ ها را خاموش کنید، نیازی به بازگشت به خانه یا پرداخت هزینه اضافی بابت انرژی ندارید. به علاوه، لامپ های هوشمند نسبت به لامپهای رشتهای و هالوژنی سنتی کم مصرف تر بوده و هزینه کمتری را در پی خواهند داشت.
از ویژگی های دیگر این تکنولوژی، نصب ترموستات هوشمند است. این ابزار نیز علاوه بر کنترل دمای ساختمان، به صرفه جویی در هزینه انرژی کمک می کند. با استفاده از این تکنولوژی شما می توانید درب هوشمند، پریز های دیواری usb، پرده های اتوماتیک، پنل های گرمایشی، بلندگو و پنجره های شیشه ای هوشمند داشته باشید. با این حال، شاید بتوان مهمترین ویژگی این سیستم ها را در کنترل امنیت هوشمند دانست. این ویژگی ها، به ویژه در طراحی ویلا برای افرادی که به طور دائم در آن سکونت ندارند، بسیار کارآمد و ضروری هستند.
واقعیت مجازی
استفاده از فناوری واقعیت مجازی در طراحی داخلی راندمان کار شما را به شدت افزایش خواهد. به کمک این تکنولوژی میتوانید پیش از شروع ساخت و ساز و یا بازسازی یک ساختمان، در آن قدم بزنید و تمام جزئیات آن را بررسی کنید. اندازه پنجره های اتاق نشیمن، قاب های تزیینی روی دیوار، بزرگی آشپزخانه و … همگی با استفاده از ابزار واقعیت مجازی در مقابل چشمان شما خواهند بود. حتی میزان نور چراغ ها، محل و نحوه چیدمان مبل ها و مناسب بودن طرح کف اتاق را نیز میتوانید ارزیابی کنید.
تمام این امکانات تنها به کمک یک عینک وی آر(واقعیت مجازی) در دسترس شما خواهد بود. در حال حاضر، این فناوری بیشتر به لحاظ کاربردی که در بازی های آنلاین و متاورس دارد، شناخته شده است. با این حال، به دلیل خدمات بسیار مفید و کارآمدی که به صنعت معماری و ساختمان سازی ارائه می کند، به سرعت در حال گسترش در بین معماران و طراحان سراسر دنیا است.
تاریخچه فناوری واقعیت مجازی
واقعیت مجازی اولین بار در سال ۱۹۶۸ به دنیا معرفی شد. پیشرفت در فناوری گوشی های همراه، وضوح و کیفیت بالای تصاویر را در اختیار کاربران آنها قرار داد. این پیشرفت در کارآمدی فناوری وی آر نیز تاثیر بسزایی ایجاد کرد. از طرف دیگر، ظهور نمایشگر های پیشرفته مانند عینک متاکوست موجب گسترش استفاده از این فناوری شد. با این حال، این تکنولوژی در کشور ما کمتر شناخته شده و معماران کمتر از آن استفاده می کنند.
تکنولوژی های مشابه
تکنولوژی های VR، AR و MR مشابه هستند، با این وجود قابلیت های متفاوتی دارند. به کمک فناوری واقعیت مجازی می توانید خود را در یک محیط مجازی تصور کرده و کاملا در آن غرق شوید. بسته به دستگاهی که از آن استفاده می کنید، می توانید این محیط را در مقیاس یک اتاق داشته باشید و به راحتی در آن قدم بزنیم.
با تکنولوژی AR داده ها و اطلاعات دنیای واقعی، به وسیله یک دستگاه کوچکتر همچون گوشی همراه هوشمند یا تبلت، به تصاویر متحرک تبدیل می شوند. یکی از موارد استفاده حرفهای از این تکنولوژی این است که افراد می توانند به کمک آن از راه دور و به صورت بصری به یکدیگر آموزش دهند.
آخرین تکنولوژی یعنی MR نیز با ترکیب جنبه های مختلف دو فناوری دیگر، اشیا مجازی را وارد دنیای واقعی می کند. به عنوان مثال، یک معمار و یک مهندس سازه در دو مکان مختلف می توانند از طریق یک دنیای مجازی به یکدیگر متصل شده و به کمک ابزار مجازی مانند یک ساختمان، در یک سایت واقعی با هم تعامل داشته باشند.
استفاده از واقعیت مجازی در مراحل مختلف طراحی
از جمله مزایای استفاده از تکنولوژی واقعیت مجازی در معماری این است که می توان آن را در سطوح مختلف جزئیات (LOD) رندر کرد. به این ترتیب، طراح یا معمار در مرحله طراحی اولیه می تواند تمام جوانب کار را در یک اتاق غیر فوتورئالیستی تجربه کند. این تجربه طراح کمک میکند تا روابط بین فضاهای مختلف را احساس کند و تمام اطلاعات مورد نیاز خود را جمع آوری کند. این تجربه مجازی می تواند حس یک تجربه واقعی را ایجاد کند. زیرا یک ویدیوی VR میتواند نور ملایم خورشید و حتی صدای جیر جیر پرندگان بیرون از خانه (برای ارائه مشتری) را به وسیله یک دریچه مخفی فیلتر کند.
این درک و تجربه مجازی می تواند مشتریان را در انتخاب طراحی مورد نظر خود مطمئن کند. همچنین، موجب صرفه جویی در زمان صرف شده در جلسات و کاهش استفاده از اصطلاح طراحی خواهد شد.
مزایای استفاده از واقعیت مجازی
معمارانی که در طراحی داخلی خود از فناوری واقعیت مجازی استفاده میکنند، در زمان پیاده سازی کمتر دچار مشکل خواهند شد. همچنین، بهتر می توانند زمان و هزینه های پروژه خود را مدیریت کنند. به علاوه، مشتریان به راحتی میتوانند نمایش سه بعدی طراحی ایشان را مشاهده کرده و تمام جنبه های آن را کاملاً درک کند. این مسئله از تغییرات پرهزینه و زمانبر احتمالی در زمان اجرا جلوگیری می کند.
هدف از به کارگیری دنیای مجازی انتقال موقت مالکان به واقعیتی دیگر است. محیطی که به خوبی ساخته شده باشد، می تواند نکات و مسائل ظریفی مانند عواطف، احساسات و هیجانات را منتقل کند. به این ترتیب، مشتریان میتوانند هجوم آن احساسات را قبل از ایستادن فیزیکی در خانه تجربه کنند و از انتخاب خود مطمئن شوند.
به علاوه، استفاده از این تکنولوژی در طراحی داخلی ویلا آپارتمان و دیگر ساختمان ها، فرصت ایجاد تغییرات مورد نظر مشتریان قبل از شروع به ساخت و ساز را فراهم می کند. این فناوری، نمایش بسیار دقیق تری از مقیاس، عمق و درک فضا ارائه می دهد که در مقایسه با روش های سنتی رندر، مدل های مقیاسی یا انیمیشن ها بی نظیر است.
در صورتی که به عنوان یک طراح، ابزاری برای ارائه تجربه و احساس حضور در فضای نهایی به مشتری داشته باشید، میتوانید راندمان کار خود و درصد رضایت ایشان را به طرز قابل توجهی افزایش دهید. زیرا افرادی که با حرفه یک طراح یا معمار آشنا نیستند، ممکن است، زمانی که به یک رندر دو بعدی نگاه می کنند، قادر به درک روابط و مقیاس فضایی نباشند. استفاده از واقعیت مجازی بسیار کارآمدتر است و می تواند واکنش مثبتی را در مشتریان به همراه داشته باشد.
فناوری های نوین ساخت و ساز که در آینده از آنها بیشتر استفاده خواهید کرد
روزبهروز فناوری های بیشتری به دنیا معرفی می شوند و صنایع مختلف از جمله معماری و ساختمان سازی را تحت تاثیر قرار می دهند. برخی از این فناوری ها همچنان در حال پیشرفت هستند و در آینده این صنعت را با تغییرات اساسی روبرو خواهند کرد.
1- اپلیکیشن های جمع آوری اطلاعات
یکی از این فناوری ها، که تاکنون نیز پیشرفت قابل قبولی در طراحی داخلی ایجاد کرده اند، اپلیکیشن های جمع آوری داده هستند. این اپلیکیشن ها به شرکت های معماری و ساختمانی کمک می کنند تا با سرعت، دقت و کیفیت بیشتری اطلاعات مورد نیاز خود را از فضای کار جمع آوری نمایند. استفاده از آنها در این صنعت موجب صرفه جویی قابل توجه در زمان و کاهش خطا در اطلاعات دریافتی خواهد شد. در آزمایشات اولیه برخی از این اپلیکیشن ها کاربران توانسته اند ۲۰ درصد صرفه جویی در زمان و ۵۰ درصد کاهش خطا را ثبت نمایند.
همچنین گزارش های شغلی مورد نیاز شما را به سرعت در اختیار شما قرار خواهند داد. اپلیکیشن های جمعآوری داده به شما در سادهسازی گزارشها کمک میکنند. به علاوه، به کمک آنها می توانید به راحتی گزارش ها را بر اساس نیازهای تجاری خود فیلتر کنید.
2- پهباد
پهپادها پرکاربردترین فناوری در صنعت معماری و ساخت و ساز هستند. آنها می توانند بررسی های سایت را با سرعت و دقت بیشتری نسبت به افراد روی زمین انجام دهند. به علاوه، هزینه استفاده از آنها ارزان تر از تصویربرداری هوایی خواهد بود. دوربینهای با وضوح بالا و دادههای جمعآوریشده توسط این تجهیزات میتوانند نقشهها و مدلهای سه بعدی یا توپوگرافی تعاملی ایجاد کنند و حجم را نیز اندازهگیری کنند.
علاوه بر این، با استفاده از این پهپادها، امکان بازرسی مکان های صعب العبور مانند پل ها یا اطراف ساختمان های بلند به صورت کاملا ایمن فراهم می شود. همچنین، می توانید از آنها برای نظارت بر پیشرفت یک پروژه و نظارت بر نحوه کار افراد نیز استفاده کنید.
3- نرم افزار مدل سازی اطلاعات ساختمان (BIM)
استفاده از نرم افزار BIM، فضایی را برای همکاری بهتر کارشناسان گرایش های مختلف فراهم میکند. زیرا هر فرد در حوزه تخصصی خود میتواند تغییرات خود را به یک مدل مشترک اضافه کند. این ویژگی نیاز به تولید نسخههای متعدد یک طرح دوبعدی را برطرف می کند. به این ترتیب، مدل بلافاصله با مشارکت مردم، سادهسازی فرآیند و افزایش کارایی، تکامل مییابد. BIM همچنین با ویژگی تشخیص خودکار تداخل و ارائه تصویر کامل تری از پروژه به حل مشکلات مراحل مختلف طراحی و بهبود برنامه ریزی یک پروژه کمک می کند.
در حال حاضر استفاده از BIM برای پروژه های طراحی داخلی ساختمانی دولتی در بریتانیا اجباری است. کشورهای دیگری نیز مانند هند، هنگ کنگ، فرانسه، کره جنوبی، آلمان و ایتالیا در تلاش هستند تا راهی برای تبدیل BIM به یک رویه اجباری در پروژه ها و تاسیسات بزرگ پیدا کنند. بر اساس گزارش بازار مدل سازی اطلاعات ساختمان Research and Market در سال 2021، توسعه هوش مصنوعی در BIM، افزایش تقاضا برای همکاری ابری مبتنی بر BIM و ساخت و ساز مدولار و پیش ساخته، از جمله فناوری های نوینی هستند که تاثیر مستقیمی روی این صنعت خواهند داشت.
4. فناوری های مرتبط با واقعیت مجازی
معمولاً برای کمک به درک بهتر پروژه های پیچیده طراحی داخلی از فناوری واقعیت مجازی در کنار BIM استفاده می شود. در واقع شما با استفاده از BIM یک طراحی ساختمان ایجاد می کنید و سپس به کمک VR در آن قدم میزنید. داشتن درک کامل تر از پروژه قبل از شروع به شما این فرصت را می دهد که از درخواست تغییرات زمان بر و گران قیمت در زمان اجرا جلوگیری کنید.
فناوری های مرتبط با واقعیت مجازی می تواند راندمان ساخت و ساز را تا 8.5 درصد و رضایت از محل کار را تا 3.5 درصد افزایش دهد. برخی از محصولات قابل توجه موجود در بازار شامل عینک های هوشمند، سنسور پوشیدنی Spot-r و سنسورهای جلیقه ایمنی موقعیت یابی Redpoint هستند.
5-چاپگر سه بعدی
پرینتر یا چاپگر سه بعدی به عنوان یکی از فناوری های نوین طراحی داخلی و ساخت و ساز، پتانسیل تغییر منبع مصالح ساختمانی را دارد. به این ترتیب، می توان ابتدا مصالح یک پروژه را چاپ کرد و پس از انتقال آنها به محل کار، بلافاصله برای استفاده آماده کرد. به این ترتیب، می توانید سریعتر به مصالح دسترسی پیدا کنید و با حذف مراحل اضافی، فرآیند را ساده تر کنید.
پرینتر سه بعدی چاپ مصالح در محل را ممکن می سازد. همچنین، ضایعات را کاهش می دهد و موجب صرفه جویی در هزینه های حمل و نقل و ذخیره سازی میشود. یکی از چالشهای حال حاضر این فناوری، محدودیتهای آن در تولید انبوه است.
استودیو معماری آرصه یکی از پیشرفته ترین مراکز امور معماری است که با مجهزترین ابزارهای معماری نوین تجهیز شده و به شما امکان میدهد تا تجربه ای متفاوت از طراحی و معماری را درک نمایید.